Culemborg op weg naar 2040

Op donderdag 13 april is er beeldvormend gesproken over de omgevingsvisie. Raadslid Jasper van Everdingen en commissielid Alwin Driessen waren hierbij aanwezig. Door de invoering van de omgevingswet gaat culemborg van bestemmingsplan naar omgevingsplan. Om goede omgevingsplannen te kunnen maken nemen we een tussenstap dat is de omgevingsvisie. Om de Culemborgse omgevingsvisie te kunnen schrijven hebben alle fracties hun zicht op culemborg in 2040 gedeeld. Hieronder staat de beschouwing van de VVD Culemborg.

Culemborg op weg naar 2040, 
Op naar een gemeente waar we lekker kunnen leven.
Waar Culemborgers prettig kunnen wonen in een van onze wijken.
Een gemeente die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. 
Waar ondernemen in vele vormen mogelijk is. 
Waar we ons allemaal veilig en vlot door het verkeer van A naar B kunnen bewegen.
Een aantrekkelijk Culemborg voor onze gasten en bezoekers,
kortom een “Lekker leven aan de lek” 

Wonen.

De vergrijzing stopt naar verwachting pas na 2040. deze omgevingsvisie loopt tot dat jaar. Dat geeft ons een uitdagende opgave voor het realiseren van woningen, aller eerst zijn we opzoek naar betaalbare woningen voor Culemborgse starters en zullen we de juiste mix moeten bouwen voor doorstromers. Kernwaarden voor nieuwe woningbouw zijn levensloopbestendig door flexibele indelingen, een goede bereikbaarheid voor alle mobiliteitsvormen, nul op de meter voor toekomstbestendige woningen. Rekening houdend met de landschappelijke kwaliteit van het oostelijk en westelijk buitengebied zijn er mogelijkheden om uit te breiden en zo ook het ruimtelijk karakter van de wijken te waarborgen. Als we bouwen, bouwen voor de Culemborgse behoefte en niet voor randstedelijke ontwikkelingen. 

We dagen nieuwe inwoners uit om actief deel te nemen aan de Culemborgse samenleving, sport cultuur en vrijetijdsbesteding is hier ruim voldoende aanwezig. Verenigingen met hun achterban ondersteunen de sociale basis in de uitvoeringskracht. 

Economie, ondernemen en toerisme. 

Culemborg is vanuit de historie een levendige en ondernemende stad. graag zien wij dat ondernemen en de economie verder versterkt worden in de stad. Een versterking in de vorm van meer aanbod van winkels en (dag)horeca op de twee wijkwinkelcentra zorgt voor een betere bediening voor onze stadsgenoten en stimuleert ontmoeten op deze plekken. De centrale ligging van deze wijkwinkelcentra zorgt ervoor dat alle kansen aanwezig zijn. 

Het industrieterrein Pavijen biedt kansen te over om bedrijven te behouden en de lokale werkgelegenheid uit te breiden. Samen met het onderwijs en bedrijfsleven geven we hier in een lange termijn samenwerking invulling aan.

Ook in het buitengebied zijn ondernemers actief, de Culemborgse boerenbedrijven bieden wij perspectief door agrarisch relateert ondernemerschap toe te staan. Denk hierbij dan ook aan toerisme en recreatie.

De binnenstad zal meer moeten gaan bruissen, een levendig centrum waar cultuur en historie hand in hand gaan met ondernemen en levendige horeca. De sfeer en uitstraling behouden we of versterken we. We blijven we open staan voor veranderingen door andere inzichten. Een goede bereikbaarheid en  parkeerplaatsen zijn nodig voor bewoners en bezoekers. De binnenstad is "the place to be”  en voor die “place to be” is bereikbaarheid en parkeergelegenheid evenals veiligheid en toegankelijkheid een must. De binnenstad is de plek waar er altijd reuring en levendigheid is. Kortom Culemborg is ondernemen en Culemborg is ondernemend.

Mobiliteit en verkeer.

Het GVVP blijft een lappendeken van maatregelen waar de integraliteit mist. De wereld veranderd met de dag zo ook het verkeer, we voeren maatregelen uit die bijdragen aan de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van alle mobiliteiten door heel de gemeente. een serieuze inzet om deelauto-concepten te stimuleren heeft mogelijk kansen. 

Veiligheid in de breedste zin van het woord is essentieel om van Culemborg tot een fijne plek te maken. 

Voor een lekker leven aan de lek!

Vorige
Vorige

VVD Culemborg organiseert stadsborrel om jeugdcriminaliteit aan te pakken

Volgende
Volgende

Algemene Beschouwingen VVD