Algemene Beschouwingen VVD

Onderstaand is de volledige Algemene Beschouwingen van de VVD Culemborg bij de programmabegroting 2023-2026.

Vandaag valt er wat te kiezen met het vaststellen van de begroting van 2023. Althans op het eerste gezicht, want de werkelijkheid is dat op de totale begroting van ongeveer euro 97 miljoen, een aanzienlijk deel vastligt met wettelijke en rijksbeleid en er “slechts” lokale keuzevrijheid is voor circa euro 9 miljoen.

Zaak om die 9 miljoen goed te besteden en zorg te dragen dat zoveel mogelijk Culemborgers baat hebben bij en merken welke keuzes wij maken met hun belastinggeld.

Met de kadernota had de VVD het college gevraagd om kritisch te kijken naar niet uitgevoerd beleid en de daarbij behorende budgetten, om zo de ambtelijke organisatie robuuster te maken voor de toekomst. De VVD Culemborg had de hoop en vertrouwen dat met een kritische zelfblik de stad Culemborg op de eerste plaats komt, maar zien in de voorliggende begroting alleen de vraag om (weer) meer geld voor bureaucratie en inhuur, zonder concrete resultaten uit het verleden.

Met de voorliggende begroting wordt, onder de camouflage van een bestuursakkoord, een voorschot op de coalitie ambities genomen zonder geprioriteerde beleidsdoelen en zonder voor Culemborgers zichtbare acties. Terwijl de praktijk, zoals bijvoorbeeld met sportparticipatie door Marjolein Piggelen en met de wijkaanpak door het Team van Lek & Linge met Maartje Smits, laat zien dat dat wel kan zonder in bestuurlijke klei vast te lopen.

Gezamenlijk moeten we ervoor waken dat Culemborg niet veranderd een slaapstad voor de Randstedelijk elite, maar dat Culemborgers zich thuis blijven voelen, hier kunnen wonen en mensen die van buiten komen ook verbinding maken met onze prachtige stad en verenigingsleven.

Een stad die bruist maar zonder goed vestigingsbeleid voor ondernemers en winkels alert moet zijn om aantrekkelijk te blijven. Daarom wil de VVD Culemborg dat er weer een volksfeest, in de geest van Culemborg Bijvoorbeeld “voor en door Culemborgers” komt en een eindejaarsfeest met centraal vuurwerk- of lichtshow. Met een motie, mede ingediend door GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en PvdA stellen de Stad in de gelegenheid om aanwezige ideeën levensvatbaar te maken.

Daar hoort ook bij een binnenstad, wijken en scholen die veilig bereikbaar zijn. Straten rood schilderen voor een fietsstraat dragen daar in de huidige situatie nu niet aan bij. Wel een ongelijkvloerse kruising voor fietsers, voetgangers en minder validen rondom de Stationsweg.

Maar de VVD Culemborg benadrukt dat het bijzondere tijden zijn. Op minder dan een dag reizen van ons Culemborg vechten en sterven dagelijks mensen voor hun vrijheid. Terwijl onze Europese buren het hoogste offer brengen, vangen wij Oekraïense vluchtelingen ruimhartig op, maar zien ook dat alle huishoudens ongekende prijsstijgingen voor levensonderhoud en energie hebben ten gevolge van deze oorlog.

Voor een deel heeft de landelijke overheid daar al compensatiemaatregelen voor getroffen met de energietoeslag, energieplafond en MKB-regeling.

Lokaal ziet de VVD Culemborg dat voor veel van onze inwoners het een uitdaging blijft om alles eind van de maand betaald te hebben. Daarom zoeken wij een aanvullende incidentele ondersteuning van diegene die het al niet breed hebben, diegene die net buiten de bestaande maatregelen vallen maar ook voor de grote middengroep waarvan we allemaal voorbeelden kennen dat het ook voor hen krap bij kas is.

Wij stellen daarom met ons amendement voor ; een noodfonds voor schrijnende gevallen en MKB, een extra investering in vroeg signalering maar ook een brede steun naar 8.500 huishoudens, ondernemers en buitengebied met een OZB-verlaging.

Dit is de eerste begroting van de nieuwe coalitie , een begroting die verder gaat met pot verteren en een verdubbeling van de lokale belastingdruk met een stijging tot 18% boven het landelijke gemiddelde. Cijfermatig is de VVD Culemborg niet enthousiast over deze begroting, zeker met een niet sluitend meerjarige perspectief en wetende dat 2026 heel lastig gaat worden op deze manier. Maar om de nieuwe coalitie een kans te geven zullen wij bij de afweging om voor of tegen deze begroting te stemmen vooral kijken en luisteren naar de samenwerking tussen coalitie en oppositie. Blijft het slechts bij woorden zal de VVD Culemborg vanavond tegen stemmen.

Fractievoorzitter Han Braam tijdens de Algemene Beschouwingen.

Vorige
Vorige

Culemborg op weg naar 2040

Volgende
Volgende

Onderscheidingen voor Kees de Raad