Een stad waar het fijn leven is.

We zien een stad voor ons waar je goed en betaalbaar kan wonen, we meer woningen gaan creëren voor Culemborgers, en waar we de wijken groen en leefbaar houden. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat Culemborgers op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden.

Een stad waar je goed en betaalbaar kunt wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat Culemborgers op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is er een tekort aan betaalbare woningen in Culemborg hoog. Als Culemborgse VVD willen wij dat er minimaal 1000 nieuwe huizen en appartementen voor Culemborgers bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen.

  • Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen wordt onze prioriteit. Het bouwtempo moet omhoog. Erfpacht is voor ons een mogelijkheid om woningen betaalbaar te houden, speculatie te voorkomen en de sociale functie van woningen voor de komende generaties te behouden. Grond voor sociale huurwoningen wordt zoveel mogelijk direct aan de woningbouwvereniging verkocht of verpacht.

  • De beschikbare bouwruimte in Culemborg is schaars. We maken een verstandige afweging bij het zoeken naar bouwgrond en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur. Daarbij kijken we naar ruimte in de stad, renovatie van wijken, Industrieterrein Pavijen en aan de randen van de gemeente. We beperken hoogbouw, het markante silhouet van Culemborg behouden we; de hoogte van het spoortalud is daarbij uitgangspunt.

  • Bij nieuwbouw is het voor ons belangrijk dat we betaalbaar bouwen, warm in de winter en koel in de zomer, voor de Culemborgse doelgroep, de wijk goed en veilig te ontsluiten is met voldoende parkeergelegenheid.

  • Bij bouwprojecten zorgen we voor voldoende groen en waterbergingen als voorzorg op verwachte gevolgen van de klimaatverandering.

  • We onderzoeken een moderne flexibele drijvende wijk in inundatiegebied Culemborgerwaard.

  • Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale, vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters. We geven prioriteit aan bouwen voor senioren, met de sociale structuur van een hof als voorbeeld.

  • We zorgen voor (tijdelijke) huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning, maar schaffen hun voorrang bij verkrijgen van een permanente sociale huurwoning af.

  • We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar. We schaffen de welstandscommissie af en schrappen deze uit de plaatselijke verordening.

  • Met woningbouwcorporaties maken we afspraken over het voorkomen van scheefwonen en illegaal verhuren om doorstroming te stimuleren. De woningen die hierdoor vrij komen gaan naar mensen die op de wachtlijst staan. We onderzoeken vormen van huurmiddeling.

  • We zien dat nieuwe eisen op het gebied van isolatie, energietransitie, etc. woningen duurder maken. Om te voorkomen dat dit de drempel voor toetreders nog hoger maakt, gaan we op zoek naar slimme financieringsvormen.

Een stad, waar we de wijk groen en leefbaar houden

  • We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven. Want als dat goed gebeurt, wordt de afvalstoffenheffing goedkoper.

  • Culemborg heeft al veel groen maar daar waar nodig of gewenst willen we meer groene plekken met bomen en planten in de stad en haar wijken en bloemvelden in het buitengebied. We motiveren wijkinitiatieven en stimuleren innovatie op groengebied. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendiger en koeler is.

  • Inwoners kunnen afval zo goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij streven we zoveel naar hergebruik en recycling. We zetten ons in voor een systeem waar afval achteraf wordt gescheiden als dat effectiever is. 

  • Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker. We werken hierin samen met de buurt.

  • We willen een goed werkend en betaalbaar riool en waterafvoer. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. Of je nu een huis huurt of een huis bezit. De rioolheffing mag niet duurder dan nodig zijn. 

  • Bij het aanleggen van een nieuw rioolstelstel scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. Zo stimuleren we hergebruik van water en gebruiken we minder. Ook het afkoppelen van regenwaterafvoer wordt gestimuleerd. We investeren in het opheffen van de overstorten zodat er uiteindelijk geen rioolwater meer in sloten en grachten komt bij extreme regenval.

  • Voor wijken van de toekomst zetten we in op lokale warmte- en koelnetten en alternatieven als groen gas, (hybride) warmtepompen en waterstof. Daarbij ontzien we de omgeving. Dus als stelregel: windmolens op zee en zonnepanelen op daken.

  • Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren dient Culemborg een prettige stad te zijn. We spannen ons er daarom voor in om het leefklimaat van dieren zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen en ruimte voor dieren en veilige uitlaatplekken.

  • Overlast van ratten en ander ongedierte voorkomen en bestrijden we.

  • De hondenbelasting schaffen we af.