Afscheid speech

Afscheid speech door VVD wethouder Huub van Oorschot voor vertrekkend burgemeester Roland van Schelven

Nou, de goede eigenschappen hebben we nu wel gehad.

Beste Ronald, burgemeester Schellekens, Schelleven, Roeland, jij hebt vele varianten op jouw naam voorbij zien en horen komen. Als men jou op deze wijze aansprak steeg jouw bloeddruk, ging de inhoud van het verdere gesprek volledig aan jou voorbij en wachtte je ongeduldig en met een onverholen ergernis op het juiste moment om in te brengen,
voor de goede orde: de naam is Roland, Rrroland. Van Schelven, Schelven.
Hoe kan iemand zich zo slecht op een gesprek voorbereiden dat hij jouw voornaam of achternaam niet kent, het kan er bij jou niet in. Want jij bereidt je altijd tot in de puntjes voor, voor ieder gesprek, voor iedere vergadering.
Voordat de rest van mijn bijdrage volledig aan jou voorbij gaat begin ik opnieuw,

Beste Roland, Rrroland,
Dat goed voorbereiden hoort bij de controlfreak die jij bent, maar als iets niet loopt zoals jij wilt of verwacht kun jij je kwaad maken, ook over zaken waarvan wij denken: waar maak je je druk om, laat gaan, een mopperkont ben je dan! Als je zo in een collegevergadering kwam moesten wij echt moeite doen om je weer aan het lachen te krijgen, dat lukte overigens altijd, de ene keer wat sneller dan de andere, want je stond zelf ook voor een goede sfeer in het college. En we hebben heel wat gelachen gelukkig.

Het bewaken van de Eenheid in het college en voorzitter van de raad, als geen ander ben jij je bewust van de lastige rol van burgemeester. Maar het was wel een van jouw sterke punten, net zoals een fantastische antenne, ook politieke antenne om zaken te signaleren die deze eenheid in gevaar kon brengen. Jij zag het probleem al voordat het ontstond.

Zoals iedereen weet heeft een antenne twee eigenschappen, zenden en ontvangen. Vaak staat de ontvangknop uit, jij mag graag zenden, doceren, de schoolmeester. Als jij in het college terugkoppelde dat je met iemand een goed gesprek had gehad wisten wij dat jij de betreffende persoon uitgebreid had uitgelegd hoe volgens jou de wereld in elkaar steekt, (jouw wereld).
Wij weten waar de ontvangknop bij jou zit en hoe deze werkt, dan luister je en ben je met jouw ervaring altijd bereid ons in ons werk als wethouder te ondersteunen, waarvoor grote dank.

Antennes hebben met techniek te maken, met automatisering. Dit waren niet jouw grootste vrienden, met de iPad en iPhone heb je een haat/liefde verhouding. Altijd was het jouw iPad die problemen had, jouw iPhone die niet synchroniseerde, timmerde je met jouw grote vingers de deuken in het scherm, vervloekt heb je ze. De ICT afdeling loste die problemen iedere keer voor jou op, hulde voor het geduld van deze ICT'ers, ik begrijp dat er vanaf vandaag daar iemand boventallig wordt verklaard. Maar wel een compliment, want hoewel jij echt nog van het papier bent ben jij sinds de komst van deze apparaten in 2012 in de digitale ontwikkeling meegegaan.

Roland houdt van alles wat oud is, Karin, jij hoort daar natuurlijk niet bij, maar het gaat voornamelijk om auto's en gebouwen. Roland, je bent een kunstenaar in het bij elkaar brengen van partijen om met nauwelijks budget zaken voor elkaar te krijgen op het gebied van cultuurhistorie en monumenten. Met o.a. dit prachtige stadhuis als tastbaar resultaat.

Hier genoot jij ieder jaar van de lintjesregen, het eren van vrijwilligers, een van jouw mooiste taken als burgemeester noemde jij dat, je was er een grootmeester in, fantastisch. Net zoals het bezoeken van 100-jarigen en de 50- en 60-jarige huwelijken, met veel respect voor deze generatie die zo belangrijk is geweest.

Hoewel er niets over in het burgemeestersprofiel stond vulde jouw portefeuille Openbare orde en veiligheid een flink deel van jouw tijd. Compliment voor de manier waarop jij hier rechtop bent blijven staan en waarop jij de integrale aanpak, zowel intern als met onze externe partners, voorop hebt gesteld.

Je bent een imposante bestuurder. Niet alleen vanwege je jarenlange ervaring en autoriteit op de inhoud, maar ook vanwege je postuur. Als jij binnenkwam, dan bleef dat niet onopgemerkt. Zo'n lichaam heeft natuurlijk ook onderhoud nodig. Dus bij een lunch was het dan ook niet moeilijk om te bepalen naar wie de laatste kroket van het schaaltje moest, jij offerde je daar graag voor op.

Roland,
Het was een voorrecht 6,5 jaar met jou te mogen samenwerken. Ik weet zeker dat ik namens alle wethouders spreek die met jou in de verschillende colleges hebben gezeten.

Lieve Karin,
Geniet van hem, van elkaar, en houdt die antenneknop af en toe stevig op ontvangen.